Důležité změny v zákonech od ledna 2022. Měl by je znát každý, kdo nechce zbytečně platit tisíce Kč za pokuty a dostat body

Začátek roku 2022 s sebou přinesl několik změn v pravidlech silničního provozu. Změny se týkají cyklistů, rozšíření pravomocí policie a také pravidel pro vozidla IZS.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Začátek roku 2022 přinesl mimo jiné také novinky v pravidlech silničního provozu. Ty se týkají například rozšíření pravomocí policie, přináší také mírnou změnu v bodovém systému, nebo například umožňují jízdu vyšší rychlostí vozidlům Integrovaného záchranného systému. Dalším z bodů je také nové pravidlo týkající se objíždění cyklistů.

Objíždění cyklistů

Už během přípravy tohoto nařízení během roku 2021 docházelo v řadách veřejnosti, ale také v médiích k vášnivým diskuzím. Od ledna 2022 totiž vešlo v platnost nařízení, které řidičům přikazuje objíždět cyklisty na vzdálenost 1,5 metrů. To na běžných silnicích odpovídá polovině jízdního pruhu. Přestože bylo stejné nařízení přijato i v Německu, Španělsku nebo Francii, na českých silnicích může na některých komunikacích zapříčinit zpomalení provozu.

iZdroj fotografie: iStock
Vymáhání dodržení 1,5 metrového rozestupu na českých silnicích mnozí řidiči odsuzují

Některé místní komunikace mají totiž znatelně užší jízdní pruhy, a proto řidič podle nového nařízení nebude mít možnost cyklistu předjet. Podle původního znění návrhu měl řidič za nedodržení vzdálenosti dostat pokutu až 10 000 Kč, zákaz řízení na půl roku a přijít o 7 bodů. Při schvalování došlo ke zmírnění a řidiči tak za nedodržení hrozí „pouze“ dvoutisícová pokuta. Jak moc velkou přidanou hodnotu na bezpečnost cyklistů bude mít tento zákon, jak se bude vymáhat a jak budou řidiči reagovat ukáže až čas.

Změny v bodovém systému a přestupcích

Za neoprávněné stání na místech určených pro invalidy do roku 2021 hrozila pouze pokuta. Od roku 2022 řidiče, který neoprávněně zaparkuje své auto na místech určených pro invalidy čeká kromě sáhnutí do peněženky také zápis dvou trestních bodů. Pokuty za přestupky, při kterých řidiči neoprávněně využijí vyhrazený jízdní pruh (například pro autobusy veřejné dopravy), mohou nově na místě vyřizovat také strážníci obecní a městské policie.

iZdroj fotografie: iStock
Close up on wheel boot installed on car

Pokud máte na svém kontě nějakou neuhrazenou pokutu a zastaví vás policejní hlídka, od ledna 2022 mohou nově požadovat zaplacení nedoplatku pravomocné pokuty na místě. Pokud pokutu řidič odmítne zaplatit, policisté mohou vozidlo odstavit buď na botičku nebo zabavit registrační značku. „Téměř 60% uložených pokut je předáno k vymáhání, které není jednoduché a řidiči nebyli doposud dostatečně motivování pokuty včas platit,“ vysvětluje Jan Hamáček.

Vyšší povolená rychlost pro vozidla IZS

Do roku 2021 musely vozidla Integrovaného záchranného systému dodržovat nejvyšší povolenou rychlost 80 km/h. Výjimkou byla situace, kdy jim jízda se zapnutou světelnou signalizací umožňovala rychlejší jízdu. Aby byl nejen zajištěn včasný převoz pacientů, ale také rychlejší návrat na základnu a svižnější připravenost na další zásah, budou se nově vozidla IZS i bez majáků moci řídit stejnými pravidly, která platí pro motorová vozidla do 3,5 t a autobusy.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vyšší povolená rychlost umožní vozidlům IZS rychlejší návrat na základnu

Zelená karta v elektronické podobě

Příjemnou změnu přineslo nové nařízení také z hlediska toho, že řidiči nově nebudou muset mít zelenou kartu fyzicky vytištěnou. Podle Ministerstva financí bude nově od roku 2022 stačit doklad o sjednání povinného ručení předložit v elektronické podobě. Pokud se tedy raději prokazujete dokumenty v elektronické podobě, můžete nově při silniční kontrole policistům ukázat svou zelenou kartu například na obrazovce mobilního telefonu.

Co říkáte na nové změny vy?

Zdroj: Police ČR, MDČR

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články