Dochlazovat turbodmychadlo, nebo ne? Zhasnutím motoru bezprostředně po jízdě se životnost zkrátí až o třetinu

Turbo je jedna z nejvíce zatěžovaných součástek motoru. Názory na možnosti prodloužení životnosti se liší, přinášíme vám několik tipů od odborníků.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pokud vlastníte auto, které má turbo, jistě vás napadlo, zda je nutné dodržovat určité postupy. Například aby se před jízdou správně promazalo, nebo po jízdě ochladilo. Před více než deseti lety byla ve většině automobilů nálepka, která informovala řidiče o nutnosti ochladit po dlouhé jízdě turbo. Nyní tomu tak ale není.

Turbo bývá velmi přetěžované

Turbo mívá často kratší životnost, než je uváděna. Tato součástka ve vašem automobilu je vystavena obrovskému zatížení. Pokud jezdíte převážně v městské dopravě, nemusí vás otázka ochlazování příliš zajímat. Při jízdě na delší vzdálenosti nebo s větším nákladem odborníci doporučují přizpůsobit začátek a konec jízdy. Prodloužíte si tím životnost turbodmychadla.

iZdroj fotografie: Pixabay

Lehké rozjezdy a správné promazání

Náhlé sešlápnutí plynu hned po nastartování turbu nesvědčí, lepší je zvolit na začátku cesty volnější styl jízdy. Pokud je turbo nuceno fungovat bez správného promazání, jeho životnost se může extrémně zkrátit. Ideální je po nastartování chvilku počkat, aby se olej dostal všude kam má. Prvních pár kilometrů přizpůsobte svou jízdu a turbo zbytečně nezatěžujte, dokud se olej nezahřeje na provozní teplotu.

iZdroj fotografie: Pexels

Za začátku jízdy nevytáčejte motor do vysokých otáček, nejlépe když nepřesáhnete 2500–3000. V zimě se motor zahřívá déle, a tak je vhodné počkat alespoň 15 minut. Pokud si budete jistí, že je olej zahřátý na dostatečnou teplotu, můžete v klidu sešlápnout plynový pedál.

Prodloužení životnosti turba

Odborníci se domnívají, že pokud motor vypnete ihned po zaparkování, můžete tím značně zkrátit životnost turbodmychadla i o třetinu. Proto je dobré po zaparkování nechat ještě chvilku běžet motor, minimálně 30 sekund, aby se turbo mohlo správně ochladit. Názory se však různí, někteří automechanici tvrdí, že moderní turbodmychadla při náhlém vypnutím motoru netrpí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Důležitá je také správná péče o automobil. Zejména včasná výměna oleje a filtrů může prodloužit životnost turbodmychadla. Pokud je vzduchový filtr zanesený, nebude se turbo moct správně nadechnout.

Dodržujete některé z tipů na prodloužení životnosti turba?

Zdroj: YourMechanic

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články