Putin za volantem na okruhu F1. Překonal čas Lewise Hamiltona?

                   

Putin bývá obvykle cestujícím na zadním sedadle své prezidentské limuzíny Aurus. Koneckonců právě takto dorazil na Soči Autodrom s egyptským prezidentem el-Sisim. Na zkušební jízdu na trati se však Putin přesunul za volant ruské reprezentativní limuzíny a nějakou dobu si za ním vychutnával rychlou jízdu po závodním okruhu.

El-Sisi si přesedl na sedadlo spolujezdce a dělal tak Vladimíru Putinovi společnost a zároveň studoval trať i chování vozu, než si nový ruský vůz také vyzkoušel na závodní stopě. Soči je dějištěm závodu F1 – Velké ceny Ruska, letošní akce se uskutečnila před pár týdny. Zdá se však, že Putin neměl ambice konkurovat rychlosti Lewisit Hamiltona, který zde letos v závodě zvítězil.

Vedle testovací jízdy v Aurus Senat si prezidenti také prohlédli minivan Aurus Arsenal, který jim osobně předvedl Sergej Gaisin, generální ředitel Státního vědeckého střediska NAMI.

Aurus Senat, je zmenšené verze Putinovy obří limuzíny. Tento sedan tak dovolí bohatým rusům jezdit v něčem podobném jako jejich hlava státu. A 598koňový V8 motor o objemu 4,4 l s dojitým turbem, který dostal ještě přídavný elektrický pohon, umí s autem pěkně zacvičit. Civilní verze, které mají být v prodeji začátekem roku 2019 ovšem nedostanu pancéřování, které má vládní prototyp. I tak to může být zábavné ruské superluxusní auto s 9stupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol.

Stojí za zmínku, že modely Aurus byly pojmenovány po věžích v Moskevském Kremlu: Senat, Commandant a Arsenal. Konkrétně limuzína a sedan dostaly název Senat, přičemž SUV se má jmenovat Comendant a minivan byl pojmenován Arsenal. Senat a Arsenal se již používají v různých vládních úlohách a úkolech. Prototyp modelu Comendant X se objeví na konci roku 2018, přičemž vývoj SUV včetně testování a certifikace by měl být dokončen později v roce 2019 nebo možná v roce 2020.

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články