Děr v silnicích neubývá. Jak chránit své auto a jak vymáhat náhradu, když dojde k poškození?

                   

Díry, výtluky a výmoly jsou aktuálním problémem českých a moravských silnic i v roce 2019. Každý třetí řidič už si už někdy vytrpěl poškození vozu kvůli špatnému stavu vozovky. Víte, jak své auto chránit na nekvalitních silnicích ajak případně vymáhat škodu?

V dobrém stavu není ani polovina silnic

Podle dostupných dat jsou na tom nejhůře silnic e II. a III. třídy, z nichž je v bezvadném, velmi dobrém nebo dobrém stavu jen 43 %. 33 % je potom ve stavu „uspokojivý“ a 23 % je označeno jako /špatný nebo velmi špatný. Přestože od roku 2014 čerpá Česko nemalé prostředky z EU na zlepšení tohoto stavu, zima a jaro každoročně znamená populační explozi děr a prasklin, zvláště pak na vedlejších silnicích.

i

Kvalitní pneumatiky můžou vaše auto ochránit před poškozením

Pokud žijete v oblasti zvláště postižené dírami, výmoly a výtluky, možná byste měli zvážit pořízení pneumatik se silnější bočnicí, které lépe ochrání kolo i podvozek před soustavným poškozováním. Boční strana pneumatik je lépe schopná absorbovat náraz, který je následkem vjetí do díry. Mezi takové pneumatiky patří klasické zimáky, které se určitě vyplatí více než celoroční obutí (s označením M&S). Do oblastí s rozbitými silnicemi se rozhodně nehodí nízkoprofilové pneumatiky.

i

Případně, pokud hledáte řešení s nižším rozpočtem, jednoduše zajistěte, aby byly pneumatiky vždy dostatečně nahuštěné.

Důležitá je ostražitost za volantem

Je to frustrující situace, když musíte být opatrní na silnicích, za které platíte své daně – ale bohužel je to nutnost. Pokud jste na obzvlášť špatném úseku silnice, měli byste zpomalit. Náhlé prudké brždění před výmolem může způsobit podstatně větší škody, než když jím projedete v nízké rychlosti.

Mohlo by vás zajímat: Co dělat, když dostanete smyk? Ovládněte své auto

Chování motoristů před vámi může být užitečným ukazatelem toho, co vás na vozovce čeká. Ačkoli byste neměli slepě kopírovat každou akci řidiče před vámi, auto, které kličkuje jako zajíc je pro vás určitě varování, že něco není v pořádku.

i

A konečně se dostáváme k nejjasnějšímu signálu, který vám hlásí díru v silnici – a to jsou kaluže. Vzhledem k tomu, že i povětrnostní podmínky a deště mohou v silnicích tvořit obrovské krátery, stojící voda na vozovce by pro vás měla být výstražným znamením.

Co dělat, pokud vaše auto bylo poškozeno dírou v silnici

Pokud vjedete do hlubokého výmolu – zvláště pokud jste jeli vyšší rychlostí. Z tohoto důvodu je důležité co nejrychleji zajet ke krajnici a zjistit míru poškození. Budete muset také zajistit nějaké důkazy, které předložíte provozovateli komunikace, který je zodpovědný za údržbu této cesty.

Foťte a natáčejte

Naneštěstí se některé formy poškození nemusí projevit hned – a pěkně vás potrápit až o něco později. Pokud se vaše auto začíná naklánět na jednu stranu, nebo auto nejede směrem, jakým by mělo, co nejrychleji zajeďte do servisu, než se tyto problémy ještě zhorší. Případnou opravu pečlivě zdokumentujte.

i

Dále byste se měli pořídit pár fotografií díry, která způsobila poškození. Zaznamenejte si podrobnosti o tom, kde a kdy došlo k incidentu, a získejte kontakt na případné svědky, kteří viděli, jak došlo k poškození. Fotograficky také zdokumentujte chybějící označení a detail díry v silnici nebo výmolu. Tu pak můžete rovnou poslat správci vozovky, aby urychleně dané místo alespoň označil. Vyplatí se také přivolat policii, protože s policejním záznamem se vymáhání náhrady odehrává daleko snadněji a některé pojišťovny ho přímo vyžadují.

Komu patří děravá cesta?

Pokud chcete získat náhradu škody, samozřejmě musíte vědět, po kom ji chtít. Pokud máte havarijní pojištění, máte v podstatě nejjednodušší situaci. Pokud chcete poškození uhradit po vlastníkovi komunikace, je dobré vědět, že dálnice a silnice I. třídy vlastní stát, silnice II. a III. Třídy kraj, kudy daný úsek vede. Místní komunikace patří dané obci, účelové komunikace pak fyzické nebo právnické osobě (pro kterou si budete nejspíš muset připravit vysvětlení, co jste na jejím pozemku dělali).

Škodu vám může nahradit pojišťovna vlastníka

Pokud má správce komunikace odpovědnostní pojistku, může být škoda uhrazena z ní. Ovšem pouze za předpokladu, že díra v silnici nebyla označena a vy jste ji nemohli vzhledem ke stavu okolní vozovky očekávat. Také budete muset doložit, že jste stavu vozovky přizpůsobili rychlost jízdy a díře jste se nemohli vyhnout. Zároveň je třeba prokázat, že poškození cesty nešlo zabránit, ani jen nešlo odstranit, a škoda tak vznikla pouze nedbalostí či pochybením vlastníka cesty. Pokud jde o novou díru, výtluk, či výmol, k náhradě se také nedostanete. Pokud správce vozovky pojištěný není, škodu vymáháte přímo po něm, což zpravidla znamená soud.

Mohlo by vás zajímat: Co dělat, když zapadnete ve sněhu? Musíte podložit kola

Vyhlídky na náhradu škody, pokud tedy nebyla díra v silnici osamocená, neoznačená a staršího data, jsou zpravidla poměrně mizivé. Proto je vždy na místě opatrnost, předvídavost, jízda přiměřenou rychlostí a vhodné obutí a nahuštění pneumatik.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články