ŠKODA KAMIQ je další velice zdařilé SUV na evropském trhu

                   

V automobilové společnosti ŠKODA AUTO se zrodilo další podařené městské SUV, jehož přednostmi jsou zvýšená pozice sedadel, poutavý a neotřelý design, moderní asistenční služby a dostatečný prostor v interiéru. Velkolepé představení modelu ŠKODA KAMIQ proběhlo v březnu na Ženevském autosalonu.

ŠKODA KAMIQ se může jednoznačně pochlubit dvoudílnými předními světlomety, přičemž světla pro denní svícení jsou umístěna v horní části. O mohutný dojem se postarala nejen vysoká přední kapota, ale také kola o velikostech od 16 do 18 palců. Mladoboleslavská automobilka se i při navrhování tohoto moderního SUV držela svého designového jazyku a v zadní části použila svá tradiční koncová světla ve tvaru písmene C.

Bezpečnost až na prvním místě

ŠKODA KAMIQ vás nadchne hned několika bezpečnostními prvky. V základním standardu je vybavena devíti airbagy a systémem proaktivní ochrany. Systém funguje tak, že v případě hrozícího nebezpečí automaticky přitáhne pásy a zavře všechna okna, aby se co nejvíce minimalizovaly následky nehody. ŠKODA KAMIQ má v standardní výbavě také systém sledování prostoru před vozem, který dokáže vozidlo nouzově zabrzdit a také rozpoznat chodce. Dalšími bezpečnostními prvky jsou automatické přepínání denních a potkávacích světel, asistent pro udržení automobilu v jízdním pruhu či systém nouzového volání.

Připlatit si můžete za asistenta změny jízdního pruhu, jenž využívá dva radary na své zádi. Bohužel, častokrát se stane, že přehlédnete automobil, který vás předjíždí, kvůli mrtvému úhlu. Právě tomuto problému má předcházet asistent změny jízdního pruhu.

Moderní asistenční systémy

O pohodlné parkování se starají zadní parkovací kamera a parkovací asistent, jenž vám automaticky zaparkuje vozidlo podélně i příčně. Součástí parkovacího asistenta je také asistent pro manévrování. S ním už se nestane, že narazíte do sousedních automobilů při parkování, protože v případě hrozícího nárazu vám asistent automaticky vozidlo zastaví.

Připlatit si můžete ještě za asistenta dálkových světel. Pokud jezdíte často v noci, určitě se vyplatí, protože ho pouze zapnete a už se nemusíte starat o vypínání dálkových světel, neboť asistent sám ztlumí dálková světla, jakmile zaregistruje automobil, který jede v protisměru či před vámi.

Automobilový výrobce ŠKODA AUTO si u modelu KAMIQ vyhrál také s infotainment systémy a současně tak představil novou generaci, kterou ocení digitální generace uživatelů. Velkou výhodou je, že KAMIQ už nepožaduje datový tarif pro to, aby vám fungovaly služby ŠKODA Connect, protože o připojení jako takové se stará automobilová společnost.

ŠKODA KAMIQ a její rozměry

Pravděpodobně vás také zajímá, jak to má tato novinka s rozměry. Délka je 4 241 milimetrů, šířka 1 793 milimetrů a výška 1 531 milimetrů. Pro srovnání s modelem ŠKODA SCALA se KAMIQ pyšní větším místem nad hlavou, a to až o neuvěřitelných 20 centimetrů. Rodiny s dětmi ocení velký zavazadlový prostor o objemu 400 litrů. Při sklopení zadních sedadel se prostor zvětšuje na 1 395 litrů. Představení KAMIQu proběhlo v Ženevě a už tam byly rozměry vychvalovány.

Na kolik vás nové SUV vyjde?

ŠKODA KAMIQ je k dostání v několika různých motorizacích. Základní motorizace 1,0 TSI s výkonem 70 kW a pětistupňovou manuální převodovkou vás vyjde od 379 900 korun. Výkonnější alternativa 1,0 TSI s výkonem 85 kW a šestistupňovou manuální převodovkou stojí 404 900 korun. Pokud byste chtěli sedmistupňovou automatickou převodovku k modelu 1,0 TSI/85 kW, počítejte s příplatkem 40 000 korun.

Jestliže patříte mezi příznivce dieselových motorů, potom na vás čekají dvě verze. První je 1,6 TDI s výkonem 85 kW a manuální šestistupňovou převodovkou. Cena tohoto modelu začíná na 444 900 korunách. S automatickou sedmistupňovou převodovkou je cena dieselové alternativy 484 900 korun. Více informací najdete na Autohled.cz, kde si můžete i model KAMIQ objednat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články