Polští prodejci elektromobilů výrazně snižují ceny. Chtějí, aby se na jejich vozy vztahovala dotace

                   

Již v minulosti jsme vás informovali o tom, že polská podpora elektromobility má zajímavý vývoj. Od příštího roku se má v zemi objevit dotace, která má zvýšit zájem o vozy na elektřinu. Nutno však říci, že podmínky jsou nastaveny velmi kuriózně. Limit ceny vozu je 125 000 PLN. Když je cena vozu dražší, dotaci nelze využít. Nutno však dodat, že do kategorie vozů které by vyhověly dotačním podmínkám spadaly v době vyhlášení jenom 3 auta. A to EQ fortwo, Opel e-Corsa a Volkswagen e-Up!. Ostatní vozy byly dražší a zájemci by museli platit plnou cenu.

Na podmínky dotace reagují samotní prodejci

Jelikož i jim záleží na tom, aby se elektrická auta prodávala, zareagovali na daný stav celkem pružně. A to snížením cen. Jak jistě tušíte, jedná se snížení cen pod hranici 125 000 PLN, která je tím limitem pro poskytnutí nebo neposkytnutí dotace. Při jejím poskytnutí totiž nerozhoduje ceníková cena, ale částka uvedená na kupní smlouvě. A tak se prodejci snaží zaujmout různými akčními slevami a mimořádným zvýhodněním.

Na dotace nyní dosáhne o několik aut více

Tento vývoj má samozřejmě hned dvě pozitivní dohry. Tou první je to, že zákazník bude mít z čeho vybírat. Ke zmíněné trojici vozů se přidají i další. Když projdeme jednotlivé nabídky dealerů, tak zaujme například elektrický Opel Corsa, který je aktuálně nabízen za zvýhodněnou cenu 118 999 PLN. Dále je to také Renault Zoe, jehož standardní ceníková cena činí 144 400, zatímco ta akční byly snížena na pouhých 115 850 PLN. Jde o první dvě vlaštovky, ale očekává se, že ani u jiných vozidel nebude snižování cen výjimkou.

Mezi možné kandidáty na budoucí zlevňování může patřit třeba nový elektrický Mini, který si teprve odbude svou premiéru. Cena už byla stanovena a činí 139 200 PLN. Dalším adeptem může být vůz Volkswagen ID.3, který by měl stát zhruba 130 000 PLN. Danou dvojici doplní ještě Honda e. I tady se dá s největší pravděpodobností očekávat, že pro dealery bude výhodnější snížit cenu pod onu dotační mez, který pro ně bude znamenat výrazné zvýšení prodejnosti a v konečném důsledku i vyšší výdělky.

Elektromobily budou ještě levnější

Druhou pozitivní dohrou je fakt, že elektromobily budou pro polské zájemce ještě levnější. Plánovaná dotace má pokrýt 30 procent z ceny kupovaného vozu. Zde je úspora jasná. Další však přišla díky tomu, že dealeři snižují prodejní ceny. Zákazník tak ušetří nejprve díky akční ceně a následně i díky dotaci. To my mohlo znamenat ještě vyšší zájem, než bylo odhadováno.

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články