Hudba ovlivňuje pozornost řidiče. Poslouchat bychom měli jen určitou

                   

Když sedneme za volant, měli bychom se maximálně soustředit na jízdu. Jsou však věci, které mohou naši pozornost negativně ovlivnit. A mezi tyto věci patří také hudba. Přitom rádio poslouchá za volantem téměř každý. Když už se bez hudby nemůžeme obejít, je na místě poslouchat alespoň tu správnou, kde je případné riziko nepozornosti sníženo na minimum.

Pozor na rychlou hudbu

Problémem za volantem může být rychlá hudba, která svou agresí může způsobovat snahu o rychlejší jízdu. Agresivita z dané hudby se poté převádí na agresivitu za volantem. Snažíme se jezdit rychleji a tím logicky také nebezpečněji. Je jasné, že toto rozhodně není směr, kterým bychom se měli za volantem ubírat, pokud chceme bezpečně dojet.

Problémem je i hudba pomalá

Mohlo by se zdát, že místo rychlé a agresivní hudby stačí zapnout pomalejší sklady a problém je vyřešen. Ani to není pravda. Pomalá a klidná hudba zase může uspávat. Je vhodná spíše k relaxaci, což za volantem určitě nechceme. Vlivem toho může docházet k situacím, kdy naše pozornost klesá, jelikož hudba dokáže výrazně utlumit naše reakce.

Co je nejhorší?

A jaká hudba je obecně tou nejhorší, jaká se v autě může poslouchat? Je to hip-hop, stejně jako rock. Právě tyto dva žánry obecně patří mezi to nejhorší, co za volantem poslouchat. Lepší je od těchto žánrů směřovat poslech jinam. Na ty, které jsou méně závadné s ohledem na svou celkovou agresivitu, která je s touto dvojicí spojena.

Úplně nejlepší je ticho

Ještě lepší než jiné žánry je úplné ticho v autě, díky kterému udržíme pozornost mnohem více. Také lépe slyšíme motor našeho vozu a můžeme správně řadit, stejně jako dobře slyšíme i to, co se děje v okolí našeho vozu. Tedy případné troubení, ale například i zvuk sirén vozidel s právem předností v jízdě. Díky tomu můžeme také včas zareagovat a sanitce, hasičům nebo policii uvolnit cestu.

Foto: Pixabay.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články