Rouška na zpětné zrcátko nepatří. Prozradíme proč

                   

Za určitých okolností má řidič povinnost mít nasazenou roušku i za volantem. Pokud však v autě sedíte jen se členy své domácnosti, případně úplně sami, můžete si ji sundat. Celá řada lidí pak řeší Nerudovskou otázku, kam s rouškou – navléknutá na předloktí je nepohodlná, v palubní přihrádce obvykle míváme nepořádek, pohozená na sedadle spolujezdce dříve nebo později skončí na zemi… A tak ji řidiči často věší za zpětné zrcátko. To je ovšem špatné řešení.

iZDROJ FOTOGRAFIE: Pixabay.com

Z auta jen v roušce

Už dnes je spousta míst, v nichž nelze z auta vystoupit bez roušky. Například všechny podzemní i nadzemní zastřešené garáže, kde platí stejná pravidla jako v jakékoli jiné budově. Na celé řadě jiných míst sice bez roušky vystoupit můžete, ale stejně si ji budete muset za chvilku nasadit – například na benzinových stanicích. A podle některých indicií bude brzy v tuzemsku nařízena povinnost nosit roušky na všech veřejných prostranstvích, jako je to běžné v mnoha dalších evropských státech.

Rouška na zrcátku je nebezpečná

Na českých silnicích vám sice pokuta za roušku zavěšenou na zrcátku nehrozí, v některých státech už zákonodárci stihli na tenhle nešvar zareagovat a policie tento nešvar může pokutovat. Hlavním argumentem proti věšení roušek na zrcátko není ani tak epidemiologické riziko, jako skutečnost, že rouška zabírá poměrně dost prostoru a výrazně omezuje výhled řidiče. Ještě výrazněji se to projevuje v zatáčkách projížděných vyšší rychlostí. Fyzikální zákony neobejdete, a tak vám v ostřejší zatáčce může rouška zakrýt třeba překážku na vozovce.

iZDROJ FOTOGRAFIE: Pixabay.com

Kde roušku nechávat

Nejlepší je v autě roušku vůbec nesundávat, zejména pokud nejedete daleko. Při dlouhých cestách je mnohem lepší umístit ji do kapsy ve dveřích, případně ji zavěsit na háček nad zadními dveřmi. Roušku také můžete zlikvidovat, používáte-li jednorázovou, a po příjezdu na místo určení jednoduše nasadit novou.

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články