Až 94 % řidičů se nechá rozptýlit třemi věcmi, jenž nevědomky děláte také. Můžou vás stát život

Telefon za volant jednoduše nepatří. Odborníci přirovnali jeho používání při jízdě k řízení pod vlivem alkoholu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Spousta řidičů je mylně přesvědčena, že při řízení svého automobilu dokáže zvládnout cokoliv. Přečtěte si, jak pouhých několik vteřin nepozornosti může mít v reálném provozu obrovské následky.

Nejčastější narušení pozornosti

Pozornost při řízení je klíčová vlastnost pro úspěšné absolvování jízdy. Například, když při rychlosti 50 km/hod nevěnujete pozornost situaci na vozovce po dobu 3 vteřin, tak s vámi automobil během této chvíle urazí cca 41,7 m délky vozovky. To je například v zastavěné oblasti opravdu dlouhá vzdálenost, kdy se řidič nevěnuje, čemu má. Rozptýlení za volantem má mnoho podob, my jsme se pokusili rozdělit je do tří kategorií, které na řidiče působí prakticky při každé jízdě. Rozdělili jsme je na 3 druhy:

  1. Tím nejzávažnějším je manuální rozptýlení. Zde patří situace, při kterých řidič často přestane držet volant a začne se soustředit na jinou věc, například na telefon.
  2. Dalším rozptýlením je myšlenkové rozptýlení. Kolikrát už se vám stalo, že jste řídili a u toho přemýšleli, zda jste doma vypnuli sporák? Jedná se o přiklad situace, při níž se plně nesoustředíte na řízení a můžete ohrozit ostatní řidiče.
  3. Posledním druhem je vizuální rozptýlení. To bychom mohli přirovnat k tomu, když při dlouhé jízdě v autě již ztrácíte pozornost a zajímají vás okolní věci. Každopádně řízení v provozu není jednoduchou záležitostí a není vhodné jej podceňovat.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak vidíte, jsou to způsoby rozptýlení pozornosti, které se při dnešních moderních technologiích vyskytují zcela běžně. Pokud vezmeme v potaz například rychlost 30 km/hod, která je na řadě sídlišť v ČR, tak i zde je chvilková nepozornost až neuvěřitelně „dlouhá“. V rychlosti 30 km/hod vás 3 vteřiny nepozornosti budou stát cca 25,2 m délky. To je 4 – 5 osobních automobilů, mezi kterými může vběhnout do silnice člověk, dítě, pes atd.

Co vše se může stát při malé nepozornosti?

Pokud se tak při jízdě věnujete mobilnímu telefonu a nevěnujete pozornost situaci před sebou, může chvilka nepozornosti vést ke ztrátě kontroly nad vozidlem. V přiloženém videu tak můžete vidět, jak řidič červeného SUV začal z nepozornosti přejíždět ze svého pruhu do vedlejšího. Když si to muž uvědomil, rychle strhl volant na levou stranu. Celou událost zaznamenala kamera v protijedoucím autě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Tento manévr vedl k tomu, že ztratil kontrolu nad vozidlem, které začalo poskakovat na silnici. Situaci ale řidič zvládl a i přes to, že sjel do příkopu, tak k nehodě nedošlo. Nakonec se podařilo auto uvést do požadovaného směru a pak dále pokračovat v jízdě. To dokazuje, že okamžik nepozornosti může vést k nebezpečné situaci na silnici. Video je lze tedy brát jako jasný příklad, že za volantem bychom se měli plně věnovat řízení a ne ničemu jinému.

Zdroj: ViralHog, MotorTrend

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články