Kapalina do ostřikovačů. Jaký typ je nejlepší právě pro vaše auto, aby se neničilo?

Výběr vhodné směsi, nebo koncentrátu do ostřikovačů. Základní složení, rozdělení a pravidla pro správný výběr. Na závěr i moderní technologie v této oblasti.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Velká skupina motoristů v dnešní době nevěnuje pozornost tomu, jakou vodu do ostřikovačů kupují. Přitom nekvalitní směs vám může dokonce poškodit i váš automobil. Dnes se tedy v našem článku podíváme, jaké druhy směsí se na našem trhu vyskytují a jak si správně vybrat tu pravou.

Směs nebo koncentrát

Směs je již předpřipravená zředěná kapalina, která se může rovnou nalít do nádržky ve vašem voze. Koncentrát je kapalina, kterou před nalitím do vozu musíte naředit ve správném poměru, a to za použití demineralizované, nebo destilované vody.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Důležité je slovo naředit, mnoho řidičů si pozorně nepřečte nápis na láhvi a koncentrát rovnou nalijí do nádržky. Ten pak může poničit (rozleptat) karoserii, nebo i světlomety. Pokud koncentrát obsahuje toxický metanol, může dojít i k poškození nejrůznějších těsnění, gumiček stěračů, nebo plastových částí karoserie. Metanol se totiž řadí mezi účinná rozpouštědla.

Letní a zimní směs do ostřikovačů

Pravidelný výskyt mírných zim na našem území mohl některé řidiče přesvědčit o tom, že letní směs do ostřikovačů jim vydrží po celý rok. Pak se ale člověk při výskytu sebemenších mrazíků nemůže divit, že ostřikovače zamrzly, nebo že dokonce praskla nádobka s letní směsí. Jako nejjednodušší se pak tedy jeví rozdělení na směsi letní a zimní. 

iZdroj fotografie: Pexels

Základem je demineralizovaná voda společně s alkoholem. Nejčastěji užívaný je etanol, i když u zimních směsí se mžeme setkat i s metanolem, či isopropanolem. K našemu zdraví je ovšem pří kontaktu nejpřívětivější právě etanol. Mezi další složky pak řadíme saponáty a vůně. Saponát zlepšuje schopnost směsi čistit povrch a vůně má za úkol přebít pach alkoholu a dalších přípravků.

U letních směsí je nejdůležitější jejich schopnost čistit a odstraňovat hmyz z povrchu skla a světel. Ty zimní pak mají za úkol především odstraňovat námrazu a zabránit směsi zamrznout v oběhovém systému ostřikovačů. Se zvyšujícím se zastoupením alkoholu pak tedy klesá bod mrazu.

Nano technologie a technologie tekutých stěračů

Tyto moderní technologie, které se těší stále větší oblibě zvyšují čistící účinek směsi. Dají se koupit v zimní i letní variantě. Povrch ošetřený touto směsí lépe odpuzuje vodu (podobně jako vosk), nečistoty i hmyz. Voda pak z povrchu rychleji odtéká a snižuje se potřeba užití stěračů. V zimě se pak také minimalizuje výskyt námrazy na oknech.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Na co se tedy při výběru zaměřit?

  • letní nebo zimní
  • jaká je teplota tuhnutí směsi
  • objem nádržky automobilu, a tedy i objem nádoby s kapalinou (doporučujeme 3-5 litrů směsi)
  • pozor na koupi koncentrátu (pak pozorně čtěte instrukce k ředění na obalu)
  • pozor na zředění při dolévání letní a zimní směsi 

Nebojte, koupě směsi, či koncentrátu do ostřikovačů není žádná věda a pokud se budete řídit těmito jednoduchými pravidly, vždy dosáhnete skvělé viditelnosti na silnici pře vámi a zabráníte tak i nechtěnému poškození vašeho automobilu. 

Zdroj: YourMechanic

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články