Autobus přes plnou čáru předjíždí auto, zatímco ho druhý autobus předjíždí odstavným pruhem v protisměru. Z těchto záběrů tuhne krev v žilách

Práce řidiče autobusu je někdy velmi stresující. Řidič se musí vypořádat s různými dopravními situacemi, nikdy by však při nich neměl ohrozit zdraví cestujících.

i Zdroj fotografie: DPP
                   

Často se na silnicích stávají situace, při nichž až tuhne krev v žilách. Někteří řidiči bezmyšlenkovitě předjíždí a nedávají pozor na protijedoucí vozidla. Někdy dokonce spoléhají na to, že auto nebo autobus v protijedoucím pruhu má dostatek místa a kam uhnout. Někdy i řidičům autobusu občas dojde trpělivost a jejich chování je opravdu nezodpovědné.

Když autobus předjíždí autobus

Jednalo se o situaci, ze které se vám až udělá nevolno. Řidič jednoho turistického autobusu se rozhodl předjet ten druhý a navíc v místě, kde je předjíždění zakázáno. Těžko říct, jestli v autobusu byli lidé, nebo ne. Řidič by si nikdy neměl dovolit takto převzít zodpovědnost za životy a zdraví cestujících. A vždy by se měl chovat tak, aby nikoho neohrozil a všichni cestující v pořádku dorazili do cíle.

iZdroj fotografie: Unsplash

Práce řidiče autobusu bývá psychicky náročná, některé dopravní situace jsou velmi nebezpečné. Ostatní účastníci provozu omezují autobusy v jízdě, nedávají jim přednost, když vyjíždí ze zastávky, a celkově musí řidič umět předvídat, aby cestující nijak neohrozil. Někdy se najdou i agresivní a nezodpovědní řidiči autobusu. Tito lidé by práci řidiče ve veřejné dopravě dělat neměli a měli by si najít méně náročnou pozici.

Dopravní nehody autobusů

V roce 2020 došlo k 888 dopravním nehodám, při nichž byly přítomny autobusy. Není však známo, v kolika případech byl viníkem řidič autobusu. Při těchto nehodách zemřelo 7 lidí. V roce 2019 se jednalo dokonce o 453 dopravních nehod s autobusem více.

iZdroj fotografie: Unsplash

Agresivní řidiči automobilů někdy mají plné zuby autobusů. Avšak ty většinou jedou podle předpisů a přiměřenou rychlostí. Těmto řidičům ale autobus na vozovce překáží, a tak se většinou rozhodnou je předjet a prudce zabrzdit nebo i jinak omezit. Za vybržďování vozidla však hrozí vysoké pokuty i odnětí svobody za ohrožení na zdraví.

Zdroj: Reddit, Idiots In Cars

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články