Policii opravdu nemá smysl ujíždět. Tohle video s Ukrajincem názorně ukáže proč

Pokusit se ujet policejní hlídce není opravdu nijak dobrý nápad a málokdy končí dobře. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil nejmenovaný řidič v našem videu. Tohle si nenechte ujít.

i Zdroj fotografie: Policie
                   

Přestože v nadpisu uvádíme národnost tohoto silničního „desperáta“, ve finále na ní pochopitelně až tak nesejde. Mohl to být Ir, Francouz, Laponec nebo Japonec, je to úplně jedno. Pokud někdo není schopen udržet svoje nervy na uzdě a bude se řítit s policií v zádech zastavěnou oblastí rychlostmi, chvílemi atakující „dvoustovku“, je to zkrátka silniční pirát a je celkem jedno, jakým pasem se prokazuje na letišti. My můžeme jen doufat, že se nějaký čas na letišti neukáže a ještě delší čas se neukáže na silnici. Tak se na něj pojďte podívat, i s jeho neslavným koncem.

12 kilometrů, sem tam dvoustovkou

Začátek nevidíme, ale bylo to určitě stejné, jako u všech těchto případů: na pokyn k zastavení řidič Hondy nejenže nezastavil, ale naopak šlápnul na plyn. Následovala zhruba 12 kilometrů dlouhá honička z obce Lesznowole až do centra Piaseczna v Polsku. A to, co místy připomíná akční film se všemi těmi jeřáby a kamerami na autech a kaskadéry za volantem je pouhá jedna obyčejná policejní kamera za oknem. A jeden pirát před ní. Kromě všech porušení zákona a spáchání mnoha přestupků je ale z videa zajímavý ještě jeden moment.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Těsně před vlakem a těsně pod závorami

A sice když se prchajícímu v Hondě podaří tak tak projet pod padajícími závorami, ty se následně ještě přizvednou a umožní tak projet policejnímu autu za ním. Celé to je dílem několika vteřin, ve videu je to ale zopakované ještě z kamery, umístěné proti přejezdu. To už je skoro hollywoodský záběr, neb je nemálo filmů, ve kterých „zlosyn“ prchne přes koleje těsně před projíždějícím vlakem, který znemožní pronásledovatelům v policejním autě pokračovat v stíhání. Scénáristická klasika, dalo by se říci. Už od dob němé grotesky.

S alkoholem v krvi se stíhající policii nedá dlouho ujíždět

No tak tady to stihla obě auta, ujíždějící Honda i policisté za ní. Konec však přišel záhy. Ono řítit se nočním městem s blikající a houkající policií za zády vyžaduje soustředění a pevné nervy, a pokud možno žádný alkohol v krvi. Ten totiž soustředění i reflexy spolehlivě otupí. A jak se ukázalo poté, co prchající řidič „umístil“ svoji Hondu do křoví, nejméně půl promile alkoholu v jeho krvi bylo. A jelikož zřejmě věděl, co před jízdou pil, mohl to být jeden z důvodů zběsilé honičky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Avšak ne jediný. Jak vyšlo najevo při následné lustraci, na 28letého muže byl na základě příkazu Okresního soudu pro Varšava-Śródmieście vydán příkaz k zadržení a umístění do věznice za účelem výkonu náhradního trestu v délce 74 dnů v souvislosti s trestnými činy spáchanými v minulosti. Pravděpodobně i to byl jeden z důvodů, proč se řidič v Hondě rozhodnul „roztočit kolo štěstí“ a policii ujet. V této loterii se ovšem vyhrává špatně, byl zadržen a předán do výkonu trestu, jeho vůz skončil na policejním parkovišti. A to ho ještě čeká další soud za všechny delikty během té šílené jízdy.

Nikdy neujíždějte policii, NIKDY

Závěr? Jednoznačný. Ať už víte nebo tušíte, že kontakt s policistou, jenž před vámi zamává terčíkem pro vás nemusí dopadnout nijak dobře, určitě se nesnažte vzniklou situaci vyřešit ujetím. Nikdy, za žádných okolností. S pravděpodobností hraničící s jistotou vás dojedou, s namířenou zbraní vás nekompromisně vytáhnou z auta, povalí a spoutají. A začnou s vámi jednat zcela jinak, než když vedete (jakkoli složitou) diskusi nad problémem v klidu a u stojícího auta.

Tam se dá vždy něco domluvit nebo vymyslet, při honičce a dopadení se s vámi už nikdo bavit nebude. A přičtou vám k tíži úplně všechno, co jejich kamera zaznamená. A nebudou mít slitování s ničím. Budete pro ně pořád možný pachatel trestného činu obecné ohrožení, pořád může někdo změnit kvalifikaci a z přestupku udělat podstatně nemilejší záležitost. A přitom vám mohl policista s terčíkem chtít třeba jenom oznámit, že za zatáčkou je nehoda a je potřeba se otočit, většinou v těchto případech nechce nikdo nic vidět ani vědět. Čili: nepanikařit a hlavně neujíždět!!!

Jak byste trestali podobné hříšníky na silnicích?

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články