Otec vezl děti v autě, ale špatně. Policie neměla slitování: 50 bodů a 5 let vězení

Na přísloví o chození pro vodu se džbánem je hodně pravdy. Mnozí „rebelové“ tak dlouho jezdí se zákazem, až poznají interiéry Ruzyně zevnitř. Smutné je, pokud u toho jsou děti.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Někteří jedinci jsou zkrátka nepoučitelní. Snad když vím, že mám zákaz řízení, nepokouším osud a štěstěnu (nebo smůlu, doplňte podle uvážení a osobních preferencí) a autem zkrátka nejezdím. A pokud už tedy nezbytně nutně musím a OPRAVDU to chci „risknout“, tak někde zcela nenápadně, z ulice do ulice. S čistým, umytým autem, abych nepřitahoval zbytečně oko a ruku zákona. A pokud možno sám. Jenže to, co provedl tento „rebel“, je za hranicí veškerého chápání. Tak se na to pojďme společně podívat.

Sedm dětí a řidič v pětimístném autě

Stalo se v nedalekém Polsku, v okrese Lębork. Při běžné hlídkové službě si policista všiml, že na sedadle spolujezdce v kombíku jedoucím po veřejné komunikaci jsou dvě děti, které stejně jako řidič nepoužily bezpečnostní pásy. Hlídka tedy vozidlo zastavila k rutinní kontrole. Jaké však bylo její překvapení, když se ukázalo, že ve voze určeném pro přepravu 5 osob je kromě řidiče celkem sedm pasažérů – dětí ve věku od zhruba tří do deseti let. Jedno dítě stálo v kufru auta, přičemž se drželo opěrky hlavy sedadla, a čtyři seděly na zadním sedadle.

iZdroj fotografie: Policie ČR

Netřeba dodávat, že nikdo nebyl nijak zabezpečen proti případné dopravní nehodě. Kontrola údajů o řidiči v policejních informačních systémech ukázala, že má soudem uložený zákaz řízení. Muž na svoji obhajobu vysvětlil, že chtěl své děti rychle dostat k babičce. To opravdu není příliš inteligentní výmluva. Řidič a otec v jedné osobě byl zadržen k podání vysvětlení, pro děti si přijela jejich matka s příbuznými. Brzy bude proti řidiči vznesena obžaloba hned z několika deliktů, správních i dopravně bezpečnostních.

Možná bychom se mohli nad podobným přístupem zamyslet

A protože v Polsku se k podobným incidentům staví poněkud přísněji než u nás, hrozí řidiči trest 5 let vězení a vysoká pokuta, na konto si navíc může připsat více než 50 trestných bodů. Jinými slovy, velmi dlouho se nepodívá nejen na silnici, ale pravděpodobně ani na svobodu. Možná to zní jako vcelku neadekvátní trest, neznáme však detaily řidičovy trestní minulosti, stejně jako neznáme detaily celého incidentu. A možná bychom na věc nahlíželi jinak, kdyby nedej Bože k něčemu došlo a těch sedm capartů došlo újmy na zdraví nebo na životech.

iZdroj fotografie: Policie ČR

A možná jedno malé zamyšlení na závěr. Co kdyby i u nás se v podobném duchu změnila legislativa a za podobný výsměch zákonu, jakým opakované porušování zákazu řízení motorových vozidel rozhodně je, se trestalo nepoměrně přísněji? Možná by si to někteří jedinci rozmysleli, kdyby jim místo „ty ty ty“ u soudu a dalšího zákazu řízení na ten právě porušený hrozilo 5 a více let „natvrdo“. To už zní poněkud drsněji. Co myslíte, mělo by to smysl? Odradilo by to jinak nepoučitelné jedince? Napište nám do diskuse pod článkem, děkujeme!

Myslíte, že by i u nás bylo na čase zpřísnění trestů za jízdu bez řidičáku?

Zdroj: Policie
Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články