Škoda představila zbrusu nové SUV a kombi v revolučním designovém jazyce

Proměna nabídky Škody Auto na plně elektrické vozy dostala nečekané urychlení: do roku 2026 bude na trhu 6 nových modelů, včetně levného SUV a rodinného kombi.

i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
i Zdroj fotografie: Škoda
Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií
                   

Že budoucnost Škody bude pouze elektrická, je známo už delší dobu. Na prezentační akci Škody „Let’s Explore“ konané 25. dubna však bylo oznámeno, že tempo nástupu elektromobilů s novým logem Škody na přídi bude rychlejší, než se čekalo. Do roku 2026 tak má být představeno celkem 6 nových elektromobilů, které začnou tvořit páteř nabídky Škody Auto. Mezi nimi bude poměrně nečekaně i klasické kombi, což je tvar karoserie v „elektroboomu“ zatím celkem přehlížený. Tak se na to pojďme podívat.

Modern Solid jako nový designový jazyk Škody

Všechny nové modely budou mít znaky nového designového jazyka značky, Modern Solid. „Modern Solid je náš jasný designový jazyk pro éru elektrických vozů. První principy tohoto jazyka naznačila už studie Vision 7S, její myšlenky pak budou rozvíjet sériové modely v širokém spektru automobilových kategorií. Každý z těchto vozů bude mít svůj charakter daný svým zaměřením, zároveň bude jasně identifikovatelný jako elektrický vůz značky Škoda,“ říká šéfdesignér mladoboleslavské automobilky Oliver Stefani.

iZdroj fotografie: Škoda

Jeho tým připravil pro prezentaci budoucích modelů speciální automobilové skulptury, které naznačují, jakým směrem se bude design novinek ubírat. Modely mají jasnou příslušnost ke stylu jazyka Modern Solid, přesto ale ukazují jen obecné proporce, které budoucí členové nové elektro rodiny Škoda dostanou. Jedním z nejzajímavějších modelů bude malé SUV s délkou asi 4,2 metru, které slibuje vnitřní prostor na úrovni tradičního hatchbacku Scala.

iZdroj fotografie: Škoda

Díky ceně, která má být kolem hranice 25 000 eur (asi 600 tisíc Kč), má malé elektrické SUV Škody výrazně pomoci s elektrifikací vozového parku nejen v České republice. Novinka se představí v roce 2025. O kategorii výš zamíří kompaktní SUV s pracovním názvem Elroq. Už jméno samo naznačuje, že bude elektrickou alternativou k tradičnímu SUV Karoq. Segment kompaktních SUV patří nejen v Evropě k těm nejdůležitějším a v elektrickém modelu této třídy chce Škoda zákazníkům nabídnout opět pověstný kousek auta navíc.

Oblíbené kombi zpátky na scéně

Češi milují kombi. A elektrických kombi na trhu zrovna moc není, neb převažují SUV, crossovery či sedany. Pro národ, pro nějž byla Octavia Combi TDI cosi jako společenským symbolem, s nímž teprve život dával smysl, je ohlášení výroby elektrického „nástupce“ turbodieselové Octavie Combi bezesporu příjemnou zprávou. S uvažovanou délkou 4,6 m by se mohlo jednat o ideální rodinný vůz. A silnou konkurenci pro ohlášené elektrické kombi MG5, jež má přijít na trh už v tomto roce.

Další do party nových elektrických modelů budou modernizovaná SUV Enyaq iV a Enyaq Coupé iV. V roce 2025 se převléknou do kabátu střiženého podle stylu Modern Solid. Elektrickou ofenzívu by pak v roce 2026 měl završit vůz, který ji vlastně svým způsobem začal: velké elektrické SUV s délkou asi 4,9 metru bude totiž vycházet ze studie Vision 7S, která nový designový jazyk veřejnosti představila už v srpnu roku 2022. Největší model značky si bude zakládat na královské nabídce vnitřního prostoru.

Galerie

Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií

Vybrali byste si z nabídky šesti modelů?

Zdroj: Škoda Auto
Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články