Metody zločineckých kontrol vozidel. Poznejte, že si připravují vaše auto na krádež

                   

Dle různých statistik zločinci při krádežích automobilových vozidel téměř pokaždé rozbijí dveře nebo zámky. Dělají to pomocí různých mechanických zařízení, která jsou, ale i nemusí být, k tomuto určeny. Zloději také mohou vstoupit do auta pomocí rozbití okna. Duplikátním klíčem spustí motor. Skoro vždy používají speciální přístroje, jež jim umožní otevřít dveře, používají je také k nastartování motoru a zablokování systému proti krádeži. Než zloděj automobil odcizí, zpravidla si ho nejprve zkontroluje. O těchto metodách zločineckých kontrol víme jen hodně málo, avšak několik z nich si zde probereme.

Metody zločineckých kontrol vozidel

Většina krádeží vozidel, stejně tak jako spousta jiných podvodů, může začínat telefonním hovorem. Účelem této metody je zjistit, čím a jak je vaše vozidlo zabezpečeno. Zločinci mají volný přístup k mnoha databázím, ve kterých mohou nalézt vaše kontakty. Mohou se vydávat například za zaměstnavatele služby pro nastavení nového automobilového alarmu. Jednodušší je to pro zloděje tehdy, když chcete prodat auto, neboli zveřejníte inzerát. Zeptá se vás na několik normálních otázek, jaké by vám podal i normální potenciální kupec, ovšem poté začnou následovat vlezlé otázky. Jaký je váš bezpečnostní systém? Kde je teď vaše vozidlo? Na otázky tohoto typu by se nemělo nikdy odpovídat. Dalšími metodami mohou být:

  • Auto se odemklo
  • Jizvy na autě
  • Vnější zásah
iZDROJ FOTOGRAFIE: iStock.com

Zločinci se moc rádi podílejí na porušování zákonů v řetězci lidstva. Krádeže automobilů se rozhodně nevylučují. Jejich nejvíce lstivou metodou, kterou nelze ignorovat, je volání o pomoc. Nesmíte ztrácet hlavu nad tím, že nebudete dost rychlí a cizince necháte prosit o pomoc nějak dlouho. Nastartované a odemčené auto bez řidiče je totiž pro zločince snadnou kořistí, což je skvělý začátek celé jeho show. Nejdříve musíte vypnout motor, pozavírat všechna okna, zapnout bezpečnostní systém auta a teprve pak můžete jít ubohému cizinci pomoct.

Signalizační problémy

Velmi důležitým signálem je nestandardní výstraha automobilu. Nikdo si samozřejmě nemůže dát pojistit auto proti problémům s technikou, především když není zapojený alarm, nebo proti vybití baterií v dálkovém ovladači na klíči. I tak to mohou být důvody k obavám. Jakákoli malá odchylka od toho jak je nastavené chování automobilového alarmu, a poplachu, jako takového, by klidně mohla být důkazem toho, že se vašeho vozidla někdo dotkl, lépe řečeno, někdo se snažil do vašeho auta vloupat. Pokud se tato výchylka objevuje častěji nebo dokonce i pravidelně, a výměna baterie dálkového ovladače v klíči nepomáhá, měli byste tomu věnovat více pozornosti. Je totiž zcela pravděpodobné, že se vám nějaký zločinec opakovaně snaží dostat do auta a jen prozatímně mu to nevyšlo. Pokud hodíte své obavy za hlavu, může se stát, že o své milované auto přijdete.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články