I rezavý šroub lze povolit. Pomůže kartáč a brzdová kapalina

                   

Rozhodli jste se dát do kupy své starší auto a provést na něm několik oprav a úprav? Pokud jste jeho údržbu dlouhou dobu zanedbávali, počítejte s tím, že řada šroubových spojů bude zarezlých. Co v případě, že je chcete povolit? Zapomeňte na hrubou sílu, jelikož hrozí, že šroub utrhnete a přiděláte si ještě více problémů. A jak tedy zrezlý šroub povolit?

Pokud máte po ruce specializované spreje na zrezlé spoje, pochopitelně je aplikujete. Ne vždy ale jsou po ruce, a tak je dobré znát i jiné vhodné metody, které vám s povolením zrezlého spoje pomohou. Budete překvapeni tím, že je to jednodušší, než si možná myslíte.

iZDROJ FOTOGRAFIE: Pixabay.com

Začněte s očištěním

Jako první je třeba vzít si do ruky ocelový kartáč a pustit se do práce. Je třeba důkladně odstranit veškerou rez, která je jak na šroubu a v jeho okolí, tak která se dostala také do samotného závitu. Po důkladném očištění od rzi můžete zkusit vzít klíč a šroub povolit. Pokud to jde, máte vyhráno. Pokud ne, nezoufejte a zkuste druhý krok.

Použijte brzdovou kapalinu

Nyní budete potřebovat kus hadru, který necháte důkladně nasáknout brzdovou kapalinou. Pokud ji nemáte, dá se alternativně využít petrolej. Tento hadr následně omotejte kolem zrezlého šroubu a nechte sílu brzdové kapaliny nebo petroleje působit po několik hodin. Následně znovu zkuste šroub povolit. V tuto chvíli by to už mělo jít bez větších problémů.

iZDROJ FOTOGRAFIE: Pixabay.com

Povolujte správnou technikou

Pokud se vám stále nedaří šroub povolit, může to být i tím, že volíte špatnou techniku. Nejenom, že je třeba využít síly, ale ta by měla přijít ve své největší intenzitě v jeden jediný okamžik. Jednoduše řečeno, nesnažte se při povolování šroubu pozvolna tlačit, ale snažte se doslova vší silou cuknout. Klidně si k tomu pomozte kladivem a ránou do klíče. Takto vyvinutá síla dokáže uvolnit daný spoj a vy šroub následně už povolíte klasickým postupem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články