V Británii se letiště stalo skladištěm nových automobilů. Nemá je kdo koupit ani kdo prodat

Pandemie koronaviru zasáhla takřka všechen průmysl napříč celým světem. Neodkoupené zboží je však potřeba někam uložit.

i Zdroj fotografie: Unsplash.com
                   

Rok 2020 byl katastrofální pro téměř celou ekonomickou sféru, nevyjímaje automobilový průmysl. Vozidel se totiž v loňském roce prodalo rekordně nízké množství a společnosti, které pokračovali ve výrobě dále a měli dopředu naskladněné vozy se jich museli zbavit. Protože však nebyl odbyt od spotřebitelů, byly firmy nuceny je uložit na letišti.

Z runwaye je teď parkoviště

Auta stojí prakticky všude, nevyjímaje uvolněné hangáry, zeleň v okolí asfaltového povrchu a samotné rozjezdové dráhy pro letadla. Všechno způsobila opatření přijatá v rámci boje Velké Británie s onemocněním SARS-CoV-2. V rámci nařízení museli na určitý čas zavřít i výrobní linky, před nimi se však přerušil provoz dealerských center.

iZdroj fotografie: Unsplash.com
Takto je zastavěna runway.

Prodej byl přerušen ještě na jaře loňského roku, a od té doby se na vojenské letiště RAF blízko Horního Heyfordu dováží jedno auto za druhým. V květnu 2020 jich tam evidovali stovky vozidel, číslo se však stále navyšuje. Pořízené letecké snímky zobrazují rozsáhlou plochu, na které jsou automobily rozprostřeny v několika řadách.

Prodej aut ve Velké Británie

Tomuto průmyslovému odvětví se daří snad po celém světě a není tedy divu, že i Británie na prodeji osobních automobilů bohatla. V loňském roce jim přes prodej vozidel udělala tlustou čáru pandemie. Pro srovnání je vhodné uvést, že v dubnu 2019 se na tomto území prodalo 161 064 kusů aut, v roce 2020 to však bylo jen 4 321, což znamená pokles prodeje o nějakých 97 %.

iZdroj fotografie: flickr.com
Samotný premiér Boris Johnson si prodělal Covid-19.

Británie zatím covid nezvládá

Toto evropské souostroví bylo pandemií zasaženo velmi tvrdě, což ukazují čísla nakažených za uplynulý rok. Nákaza se šířila opravdu rychle, zároveň s ní se zpřísňovala i opatření a samotný premiér Boris Johnson musel být hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Velké množství firem zkrachovalo a ostatní, mezi něž patří i Brity oblíbená automobilka Range Rover stojí na pokraji úpadku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články