Nově může soukromník vlastnit policejní auto. Zjistili jsme, jak jezdí státní Octavia s nájezdem 340 000 km

Soukromá osoba se může legálně dostat k bývalému policejnímu autu. A dokonce s ním smí, za určitých podmínek, jezdit.

i Zdroj fotografie: Kevin.B / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Není žádným tajemstvím, že je možné koupit automobily z flotily Policie ČR. Je třeba rozlišovat mezi auty, která policie zabavila například z nelegální činnosti. A mezi vozy, které sloužily přímo jako služební pro policii jako takovou. U první skupiny je možné narazit někdy na opravdu zajímavé modely, aktuální nabídka je z dražby, která proběhne letos v červnu.

Policejní auta je možné legálně koupit a provozovat

Dražební flotila obsahuje například BMW 318 D 2.0, dále je zde Alfa Romeo 156 1.9, Seat Alhambra 1.9 D či Fiat Stilo 1.9 D. Do veřejné dražby půjdou nejenom tyto vozy, samozřejmě nebude nouze i o modely značky Škoda. Ne však přímo z flotily služebních aut. Nicméně i automobily, které byly provozovány jako služební u Policie ČR, je možné si později zakoupit.

iZdroj fotografie: S vědomím Davids Biler

Jak nám sdělil plk. PhDr. Ondřej Moravčík, vedoucí oddělení tisku z Odboru komunikace a vnějších vztahů Policejního prezidia ČR, tak „vyřazování policejních vozidel probíhá pravidelně, nicméně jedná se o velkoobjemové prodeje, kdy vozidla kupují společnosti za účelem jejich likvidace, případně předělání na komerční využití. Může si koupit auto běžný uživatel, řekněme soukromník? 

Auto s policejní výbavou soukromník provozovat nesmí

„Soukromým osobám se vozidla neprodávají, protože jsou jednak většinou již velmi zastaralá,“ doplňuje plk. Moravčík, „jednak by to bylo mimořádně administrativně náročné.“ Přesto ale není nereálné se s vysloužilým vozidlem setkat. Nicméně ne s polepeným ve služebních barvách. „Každé krajské ředitelství prodává svá vozidla samostatně a v tomto byl v minulosti i rozdíl,“ vysvětluje plk. Moravčík.

Dodává, že „posledních několik let ale vozidla prodáváme bez policejních markantů. Dříve se prodávala i v policejních barvách s tím, že nový majitel musel vozidlo odstrojit a sundat polepy.“ Jedno z takových aut se dostalo do hledáčku youtuberům z CarAntiLab. Jde o Škodu Octavia s osmnáctistovkou benzínem pod kapotou, z roku 2009 a s nájezdem 334 640 km. Podle autorů videa je motor hlučný, bez výkonu.

Oproti tomu kabina vypadá relativně dobře, jakkoli i tam je zřetelné poškození. A samozřejmě prázdné schránky po demontované policejní výbavě. Výbava jako taková je více než chudá. Více samozřejmě poinformuje vložené video. Závěrem snad jen to, že auto bylo sice v době natáčení na prodej, nyní už ale má svého nového majitele. Za jakým účelem a kdo auto koupil, je neveřejné. Snad nedojde na nejhorší scénář, že se objeví zanedlouho jako „málo jeté“ v některém z českých bazarů. 

Chtěli byste bývalé policejní auto?

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Martin Sedláček

Vyučil se automechanikem a tuto práci také dlouhé roky provozoval. Pak se na čas přesunul do oblasti profesionální dopravy, řidičák má v podstatě na vše, co se dá u nás legálně řídit. Po několika letech za volantem nákladního auta se vrátil zpět k původní profesi, kterou už dělá spíše z pozice vedoucího dílny. Má tak čas na redakční a publikační činnost i osvětu v oblasti automobilové techniky.

Zobrazit další články