Kde zastavit v křižovatce a v jakých situacích řidiči nejvíce chybují

                   

Křižovatka je běžná součást provozu a ať v té osazení značkami nebo semafory, tak v té bez těchto prvků upravujících přednost obvykle víme, kdo může a nemůže jet. Co ale často vědět nemusíme, to jsou místa, kde bychom měli v křižovatce správně zastavit. Ukazuje se, že řidiči v tomto stále nemají jasno.

iZDROJ FOTOGRAFIE: Pixabay.com

Příčná čára jako hranice křižovatky

Ideální křižovatkou je samozřejmě ta, kde je součástí dopravního značení příčná čára. Ta poměrně jasně definuje jak hranici křižovatky, tak i místo, kde bychom měli zastavit. V některých případech může být doplněna i značením „Dej přednost v jízdě“, nebo také značením „Stůj, dej přednost v jízdě“. Jsou ale i křižovatky, kde příčná čára souvislá doplněna není. Každopádně pokud ji na silnici vidíte, místo pro zastavení znáte.

Co když příčná čára na silnici není?

Co ale v případě, kdy dojedete na křižovatku, kde příčná čára souvislá na vozovce není? V takovém případě opět pomohou zákony, které říkají, že byste měli zastavit vozidlo na takovém místě, odkud máte do křižovatky náležitý rozhled. Zároveň by dané místo ale mělo být takové, aby nedocházelo k ohrožení nebo omezení ostatních účastníků – třeba těch, kteří jedou po hlavní silnici. Ono místo tedy zvolíte s ohledem na dané dvě situace.

iZDROJ FOTOGRAFIE: Pixabay.com

Pozor, kde zaparkujete

Mnozí řidiči také nemají jasno v tom, jak je to s parkováním poblíž křižovatek. Zde platí, že řidič by neměl parkovat své vozidlo ve vzdálenosti kratší než 5 metrů od hranice křižovatky a ve vzdálenosti 5 metrů za ní. Toto nařízení však může mít i výjimky, které se týkají třeba obcí a hlavně křižovatek ve tvaru „T“, na protější straně.

Kdy do křižovatky můžete vjet?

Pozor nejenom na to, kde zastavíte, ale i na to, kdy se rozjedete. Je důležité vědět, že do křižovatky můžete vjet jenom ve chvíli, kdy vám situace dovolí i nadále pokračovat v jízdě. Jednoduše řečeno, do křižovatky byste neměli vjíždět ve chvíli, kdy aktuální dopravní situace směřuje k tomu, že byste ji nemohli bezpečně opustit, ale zůstali byste v ní stát.

iZDROJ FOTOGRAFIE: Pixabay.com
Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články