Kdy je potřeba platit ekologickou daň za převod vozidla a kdy se jí vyhnete

Ekologická daň se platí při přepisu vozidla, jež nesplňuje emisní normy. Jsou však případy, ve kterých se daň platit nemusí.

i Zdroj fotografie: Škoda
                   

Lidé si v dnešní době raději kupují starší vozidla, protože ta nová jim nevyhovují. Jejich cena bývá často velmi vysoká. Někteří zkrátka nechtějí utrácet za nová tak vysoké částky. Stále větší poptávka je tedy po starších autech. Bohužel některé nesplňují emisní normy a je potřeba za ně u přepisu zaplatit ekologickou daň / emisní poplatek. Tento poplatek se vypočítává podle toho, jaké má auto emise.

Co znamenají ekologické normy

Emisní norma Euro je závazná norma Evropské unie, která stanovuje limitní hodnoty škodlivin ve výfukových plynech. Tabulka ekologických norem je rozčleněna do různých kategorií. Tyto skupiny mají názvy Euro 0 až Euro 5. To, jestli budete muset platit ekologický poplatek závisí na tom, do jaké kategorie spadá vaše vozidlo. Čím má norma vyšší číslo, tím nižší emise má těmito normami označené vozidlo.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kdy je potřeba zaplatit emisní poplatek

Pokud vozidlo spadá pod normu Euro 0, 1, 2, je potřeba zaplatit i ekologickou daň. Emisní poplatek musí platit vlastník vozidla. Emisní poplatek je povinen zaplatit nový vlastník nebo provozovatel vozidla. Když vozidlo splňuje emisní normy Euro 2, platí se převod vozidla 3 000 Kč. U Euro 1 je poplatek 5 000 Kč. Za auto s emisními normami Euro 0 se musí zaplatit 10 000 Kč. Tato částka je velmi vysoká. Kupující by si tedy měl pořádně rozmyslet, zda má smysl uskutečnit koupi. U takových aut se někdy hodí zvolit ekologickou likvidaci.

iZdroj fotografie: Pixabay

Placení ekologické daně

Ekologická daň se platí pouze jednou, a to primárně u první registrace v České republice u použitých vozidel kategorie M1 a N1. Do kategorie M1 patří všechna motorová vozidla, která mají nejvýše 8 míst pro cestující bez zahrnutí místa pro řidiče a zároveň víceúčelová vozidla. Do kategorie N1 patří nákladní automobily, jejichž nejvyšší povolená přípustná hmotnost nepřevyšuje 3500 kilogramů.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pokud je vozidlo přihlášeno v ČR, ale stále u něj nebyla zaplacena tato daň, musí se zaplatit při následujícím převodu. Mnoho lidí si neví rady, jak zjistit, zda je potřeba za jejich vozidlo platit ekologickou daň. Zařazení vozidla do konkrétní skupiny norem poznáte z technického průkazu v kolonce EHK/ES, EURO. Ministerstvo životního prostředí má v plánu zavést ekologickou daň i pro auta vyráběná od roku 2000 do 2005. Ta spadají pod normu EURO 3 a měla by se platit daň ve výši 3 000 Kč. Tento zákon ještě není platný.

Emisní norma, do které patří vaše vozidlo

  • Ve skupině Euro 0 jsou velice stará vozidla. Ty nemají katalyzátor ani DPF (filtr pevných částic). V technickém průkazu naleznete hodnoty vyšší než 91/441/EEC a 93/59/EEC.
  • Vozidla spadající pod Euro 1 mají v TP (technickém průkazu) hodnoty 91/441/EEC a 93/59/EEC.
  • U Euro 2 jsou v TP hodnoty R 83-03 B,C; R 83-04 B,C; ES 94/12; ES 96/44; ES 96/69 a 98/77.
  • Auta spadající do emisních norem Euro 3, 4 a 5 jsou vyráběny po roce 2000 a není potřeba za ně platit emisní poplatek.

Kdy se nemusí platit ekologická daň

Auto, které splňuje normy EURO 3, EURO 4 a EURO 5 nemusí platit ekologický poplatek a majitel / provozovatel je osvobozen od této daně. Od roku 2014 jsou na trhu nejnovější automobily, které plní ekologickou normu Euro 6. Ta je u benzínových motorů totožná s normou Euro 5. U dieselů nastalo zpřísnění limitů. I přesto se ekologická daň této nové normy nedotkla.

iZdroj fotografie: Pixabay

V případě, že je v technickém průkazu zaznamenáno, že ekodaň byla zaplacena, nemusí ji nový majitel platit. Od ekologické daně jsou osvobozeni tělesně postižení, držitelé průkazu ZTP nebo ZTP/P, žadatelé, u nichž k přeregistraci podle odstavce dochází v důsledku nabytí a vypořádání dědictví nebo v důsledku zániku společného jmění manželů.

Cena starého vozu a emisního poplatku

Mnoho lidí si kupuje primárně ojetá vozidla. V některých případech je potřeba si zjistit, do jaké emisní normy vozidlo spadá. Některá vozidla spadají do normy EURO 0 a pokud nebyla eko daň zaplacena, je potřeba zaplatit 10 000 Kč při přepisu. Koupě levného vozidla, u kterého nebyla zaplacena ekologická daň, se tedy výrazně prodraží. Staré a levné automobily, za které je potřeba platit nejvyšší možnou částku za ekologickou daň je lepší rozprodat na náhradní díly. Je však na každém člověku, zda se rozhodne takový vůz koupit a zaplatit navíc emisní poplatek.

iZdroj fotografie: Pixabay

Místo, na kterém se platí ekologická daň

Jestliže přemýšlíte nad tím, že si koupíte vůz, u kterého je potřeba zaplatit ekologickou daň, je dobré předem vědět, kde se platí. Ekologická daň se platí na obecním úřadu s rozšířenou působností. Při převodu vozidla dostanete veškeré dokumenty a zároveň potvrzení, že jste zaplatili ekologickou daň. Na potvrzení o zaplacení by se měl nacházet VIN nebo číslo karoserie / podvozku, aby bylo jasné, o jaký vůz se jedná.

Řešili jste někdy ekologickou daň?

Zdroj: AutoCar

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články