Švýcarská policie dostane 7 elektrovozů Tesla X-100D, auta budoucnosti

Švýcarsko, Basilek - Policie, Tesla X-100D
                   

Nepůjde o žádný výstřelek, ačkoliv byla jejich cena zbytečně vysoká, zdá se; pro policisty každopádně představuje Tesla X-100D zářnou budoucnost. Švýcarsko tak zároveň sděluje, že ekologie bude v následujících letech hrát na poli automobilového průmyslu opravdu významnou roli, a lze ji aplikovat i v záchranných složkách.

Švýcarsko - policie, Tesla X-100D

První testování dopadlo na výbornou

První testování samotnými policisty už proběhlo, a žádný si nemůže jízdní vlastnosti i technické specifikace nových vozů vynachválit. Mezi největšími přednostmi zmiňují především skvěle propracovanou ovladatelnost vozů a dlouhou výdrž baterií, díky které mají „auta do zásuvky“ dojezd až 500 km (běžná hlídková policejní auta přes den najezdí ani ne polovinu). Elektromobily skýtají uživatelům dostatek prostoru, a oproti dieselovým motorům, které momentálně policisté v Basileji používají, se v tiskové zprávě také objevují potvrzené informace o nízké ekologické náročnosti.

Mohlo by vás zajímat: Mercedes-Maybach 6 Cabriolet: Elektrický koráb pro bohaté

Cena jednoho elektromobilu je vyčíslena na 3 038 000 korun, což je cca o jeden milion víc, než stojí současné dieselové automobily. Policie ale vyjádřila nad sumou spokojenost, jelikož se naopak sníží provozní a servisní náklady. Celkově se pořízení všech vozidel vyšplhalo na bezmála 22 milionů eur, což je v přepočtu přes 185 milionů Kč. Úpravou pro policejní účely byla pověřena německá firma Force Pro, která už zahájila práce.

Švýcarsko - policie, Tesla

První „laptopy na kolech“, jak se o nových vozech vyjádřil samotný ředitel prodeje, nabízí výhody především z pohledu komunikace a konektivity. Zároveň by pak měly být užitečným pomocníkem třeba při boji proti dronům, a dokonce dokážou rušit okolní signál, čímž můžou zcela vyřadit komunikaci útočníků třeba při ozbrojené loupeži. Společnost Force Pro se zavázala dodat připravené vozy do konce tohoto roku, snad svému slovu dostojí, už jí moc času nezbývá…

Negativní ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat

Samozřejmě se nákup těchto speciálních elektromobilů setkal i s kritikou. Hlasitými oponenty se stali hlavně členové Švýcarské lidové strany, kterým se zdá pořizovací cena příliš vysoká. Nejsou spokojeni ani s tím, že elektromobily nebyly nejdříve testovány na policejní užití. A jelikož se jedná o auta do státní správy, měl být podle nich na automobily vypsán řádný konkurz. Členové strany žádají po policii vysvětlení, které všechny nejasnosti kolem zakázky osvětlí.

Mohlo by vás zajímat: Co přinese luxusní koráb Audi RS8 s dravým pohonem?

Tesla X-100D, silný a komfortní společník

Elektrické Tesla X-100D není žádným nováčkem na trhu, do prodeje se dostalo už v roce 2015. Osloví vás zejména zadními dveřmi Falcon Wings, které se otevírají směrem vzhůru. Při tomto úkonu vám stačí prostor pouze 30 centimetrů, takže se nemusíte bát případného odření svého nebo cizího (ale spíše svého) vozu. O bezpečí pasažérů se stará soustava chytrých senzorů, a k dispozici je dotykový panel i ovládání hlasovými povely.

Tesla X-100D

Celková délka „přerostlého iPadu“ činí 5 metrů, který dosahuje hmotnosti témě 2,5 tuny. Panoramatické přední sklo působí na řidiče opravdu nevšedním dojmem, a hlavně mu umožňuje slušný rozhled. Interiér Tesly X-100D zdobí obrovský vestavěný tablet s úhlopříčkou 17“, jehož nespornou výhodu pocítíte především při parkování (vůz je vybaven zadní parkovací kamerou) nebo při použití navigace. Nezaměnitelný komfort uvnitř vozu dotváří, mimo jiné, absence středového tunelu.

Mohlo by vás zajímat: Podívejte se na sešrotování 14 luxusních vozů. Proč je potkal tak krutý osud?

Nadšení pocítí zejména ti, kteří si neustále stěžují na nedostačující úložný prostor. Elektromobil totiž nabízí jak prostorný zadní kufr, tak i volnou přední část. Důvod je jasný: není motor = místo navíc! V řeči čísel a faktů se elektromobil pyšní maximální rychlostí 250 km/h a výkonem 386 kW; ta rychlost by nemusela být pro stíhaní na dálnici zrovna optimální. Skvělá je i vylepšená funkce autopilota – i když ne pro policisty – nebo vyhřívaná sedadla, vylepšený volant a rozmrazování skel.

Autopilot se policistů netýká

Policie v Basileji se dočká mnohého, zmíněný autopilot v Tesle X-100D to však nebude. Důvody jsou zřejmé, a proto je tohle jednou z věcí, kterou je potřeba změnit ještě před tím, než budou vozy předány policistům k užívání. Stále jim ale zůstávají výjimečné novinky, které podstatně posílí policejní sbor a zpestří možnosti.

Co více k tomu dodat, policisty ve Švýcarsku čeká s těmito služebními vozy opravdu hezká budoucnost, k níž se pravděpodobně v dohledné době přidají i další švýcarská města.

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články